
W rozmowach z naszymi klientami jak bumerang powraca problem znalezienia odpowiednich osób do pracy sezonowej. Specyfika biznesu owocowego wymaga dużego zaangażowania siły roboczej na przestrzeni kilku tygodni. Praca w sezonie jest wymagająca, a przede wszystkim nie daje pracownikowi trwałego przychodu przez cały rok. Nic dziwnego, że wiele osób niechętnie zerka na oferty pracy sezonowej przy zbieraniu, sortowaniu czy pakowaniu owoców. Coraz trudniej jest też o pracowników zza wschodniej granicy. Brak ludzi do pracy to tylko jedno z wyzwań, z którymi mierzą się firmy z sektora plantacyjnego. Nawet jeśli uda się skompletować kadrę pakowni, to często wiele do życzenia pozostawia zaangażowanie pracowników, a to przecież bezpośrednio od ich dokładności, punktualności czy szybkości zależy zysk firmy handlującej owocami. .
Według teorii przedsiębiorczości, kontrola jest jedną z podstawowych funkcji zarządzania. Pracodawca monitoruje swoich ludzi po to, by wiedzieć, czy pracują zgodnie z wytycznymi, jak dysponują powierzonymi im zasobami, czy ich działania wpisują się w harmonogram. W zdecydowanej większości organizacji kontrola jest zupełnie naturalnym elementem prowadzenia firmy, powszechnie akceptowanym przez pracowników.
Przedsiębiorstwa borykające się z pozyskaniem pracowników często obawiają się, że monitorowanie personelu sprawi, że ludzie zrezygnują z zatrudnienia. Z naszych obserwacji wynika, że jest to błędne założenie, które równa w dół zaangażowanie personelu. Niekontrolowane osoby z natury rzeczy pracują mniej wydajniej, a bylejakość niektórych pracowników osłabia motywację innych – skoro inni pracują słabo i nikt na to nie zwraca uwagi, to ja też będę się obijać. Analogicznie działa to w drugą stronę: monitorowanie pracy pobudza motywację zewnętrzną pracownika i poprawia jego wydajność. Z kolei wyższa wydajność u jednego członka załogi może podnosić zaangażowanie innych. Sprawdzanie pracy zespołu, weryfikowanie efektów i tego, czy działania zmierzają w dobrą stronę jest też naturalnym wyrazem troski o własny biznes, wdrażaniem w życie zasady ograniczonego zaufania, a jednocześnie sprawczości, które powinna charakteryzować każdego przedsiębiorcę.
Pytanie więc brzmi, nie czy, ale jak kontrolować ludzi, by podnosić ich chęć do pracy i wydajność.
Myślę, że istotne jest to, aby ludzie wiedzieli, dlaczego ich praca jest monitorowana, wiedzieli, w jaki sposób wpłynie to na ich rozwój, ale też, żeby wynikające z tego działania miały odzwierciedlenie w rzeczywistości.
Zacznijmy od początku:
Anna Pajęcka, MANAGER DZIAŁU REKRUTACJI w PassionHR
Monitorowanie pracowników pakowni: jak robić to dobrze?
Jeden z podstawowych problemów z kontrolą polega na formie, w jakiej odbywa się sprawdzanie pracowników i przekazywanie informacji zwrotnej. Podobnie jak większość z nas pracuje lepiej, gdy szef sprawdza wyniki, tak samo zdecydowana większość nie lubi, gdy ktoś patrzy im na ręce. Taki inwazyjny monitoring może powodować dodatkowy stres, a ten skutkuje rozproszeniem i zniechęceniem. Kontrola może okazać się deprymująca i demotywująca jeszcze z dwóch powodów. Po pierwsze, jeśli informacja zwrotna do pracownika jest podawana w nieodpowiedni sposób (np. straszenie, krzyk, porównywanie z innymi). Po drugie, jeżeli ocena pracownika bazuje na subiektywnych danych i opiniach. W tym drugim przypadku istnieje groźba manipulacji zarówno przez oceniającego, jak i ocenianego. Co więcej, subiektywne kontrolowanie często kończy się tym, że oceniany pracownik kończy z poczuciem niesprawiedliwego traktowania.
Odpowiednie przygotowanie się do przekazania informacji zwrotnej pracownikowi jest również bardzo ważne. Należy zadbać o sprzyjające warunki do przeprowadzenia rozmowy feedbackowej. Osoba udzielająca informacji zwrotnej powinna wiedzieć, jak to robić w sposób skuteczny i konstruktywny. Nawet pozytywny feedback przekazany w nieodpowiednich okolicznościach może przynieść odwrotny efekt.
W procesie przygotowania kluczowe jest opieranie się na konkretnych danych i faktach. System monitorowania pracy dostarcza realnych informacji, które stanowią solidną podstawę do rozmowy. Trzeba jednak pamiętać, że wyniki to tylko jedna strona medalu – równie istotne jest zrozumienie perspektywy pracownika w odniesieniu do tych danych. Jak wcześniej wspomniano, analiza procesów i pracy nie tylko wspiera rozwój pracownika, ale również przyczynia się do rozwoju całej organizacji.
Anna Pajęcka, MANAGER DZIAŁU REKRUTACJI w PassionHR
Libra ułatwia skuteczny monitoring pracowników pakowni
Podsumujmy dotychczasowe wnioski:
Mając na uwadze powyższe tezy, stworzyliśmy kompleksowe rozwiązanie do monitorowania wyników firm pakujących manualnie owoce, warzywa i nie tylko. Składa się ono z dwóch elementów.
Pierwszym jest linia do pakowania ręcznego. Tworzymy linie do pakowania manualnego owoców miękkich i innych produktów, które z uwagi na swoją delikatność nie mogą być przetwarzane maszynowo. Systemy – składające się z naszych wag i przenośników – są projektowane na indywidualne zamówienie klienta, co sprawia, że firma otrzymuje infrastrukturę dopasowaną do gabarytów pakowni.
Drugim elementem jest autorskie oprogramowanie Libra, które monitoruje szybkość i dokładność ważenia na poszczególnych stanowiskach wagowych i podaje wyniki w czasie rzeczywistym, a następnie w formie raportu. Libra dostarcza więc konkretnych danych, dzięki którym w obiektywny sposób możesz ocenić wydajność pracy poszczególnych osób i zespołów. Te dane mogą być podstawą do rzetelnej informacji zwrotnej i argumentem w rozmowie z pracownikiem. Liczby generowane przez Librę praktycznie eliminują zarzut niesprawiedliwego traktowania niektórych pracowników i faworyzowania innych.
Monitorowanie pracowników pakowni. Jakie są korzyści z implementacji systemu?
Teoretyczne rozważania dotyczące motywacji pracowników sezonowych mogą napawać sceptycyzmem ludzi, którzy od lat zmagają się z praktycznym wymiarem tego zjawiska. Dlatego teorię uzupełniamy o realne wyniki z wprowadzenia linii do pakowania ręcznego z Librą w Fieldstone. Po pierwszym sezonie pracy z naszym rozwiązaniem firma zauważyła wzrost wydajności pracowników o 30%, co zaowocowało oszczędnościami na poziomie 24 000 EUR w sezonie. Jednocześnie linia pozwoliła na zmniejszenie przeważeń o 3% w skali roku.
Poprawa wydajności aż o 30% może wynikać nie tylko z tego, że ludzie mieli świadomość, że ich praca jest monitorowana. Do lepszej pracy może stymulować też zjawisko grywalizacji. W telegraficznym skrócie chodzi o to, że wiele osób ma w naturze większe zaangażowanie w jakieś działanie, gdy pojawia się element konkurencji lub narracji. Z powodzeniem tę cechę ludzkiego umysłu wykorzystują twórcy gier komputerowych, których fabuła wciąga gracza wraz z rozwojem akcji, a rankingi graczy stymulują do tego, by grać jeszcze lepiej. W przypadku pakowania owoców trudno mówić o fabule, jednak element konkurowania między pracownikami może motywować ich do poprawiania osiągów i urozmaicać powtarzalność.
Ergonomia poprawia wydajność
Linia do pakowania ręcznego z oprogramowaniem monitorującym wydajność podnosi zaangażowanie pracowników jeszcze w inny sposób. Elementy tworzące linię są zaprojektowane z myślą o ergonomii pracy. Wysokiej jakości materiały, sygnalizacja świetlna przeważeń oraz przemyślana konstrukcja stanowisk wagowych i przenośników dają personelowi pakowni narzędzia do tego, by po prostu pracować szybciej i dokładniej. A skoro wydajność pracy wzrasta, to firma może zwiększyć ilość pakowanego towaru lub utrzymać wolumen produkcji, ale zredukować zespół pakowni, a tym samym obniżyć koszty pracy.
Podnieś wydajność na pakowni dzięki Milbor PMC
Nasza firma specjalizuje się w optymalizowaniu procesów pakowania owoców i warzyw od 2013 r. W tym czasie zrealizowaliśmy ponad 200 projektów w praktycznie całej Europie i w Afryce północnej. Autorskie linie do pakowania ręcznego z dedykowanym oprogramowaniem to nowość w naszej ofercie – system, który może realnie poprawić wydajność produkcji, ale także organizację pracy w twojej firmie. Jeśli czujesz, że to może być rozwiązanie dla ciebie lub po prostu masz więcej pytań na temat linii do pakowania ręcznego, wypełnij poniższy formularz i skontaktuj się z naszym doradcą, aby dowiedzieć się więcej o tym produkcie.
Karolina skontaktuje się z Tobą w ciągu 24h,
aby lepiej poznać Twoje potrzeby
Spersonalizowane linie do pakowania i sortowania
Dostarczamy kompleksowe rozwiązania dostosowane do indywidualnych wymagań naszych klientów. Rozwijamy się i stale poszerzamy ofertę, wchodząc w nowe segmenty na rynku świeżych owoców i warzyw. Pozwól nam zaprojektować wyjątkową linię dla Ciebie.
Pozwól nam zaprojektować specjalną linię produkcyjną dla Ciebie.