
Wszyscy producenci żywności, w tym świeżych owoców i warzyw, muszą przestrzegać norm sanitarnych ustalonych przez władze i organizacje branżowe. Standardy higieniczne są ustanawiane po to, aby zapobiec problemom zdrowotnym klientów. Mówiąc o produkcji świeżych owoców, potencjalnymi zagrożeniami mogą być np.: zabrudzenia, kurz, kontakt z insektami, utrzymująca się wilgoć, wysoka temperatura czy bakterie. Surowe standardy produkcji żywności muszą być przestrzegane na każdym etapie łańcucha produkcyjnego: zbiorów, sortowania, pakowania, przechowywania i logistyki. Firmy, które nie spełniają norm, pozostają w tyle za konkurencją i mogą borykać się z negatywnym wizerunkiem, konsekwencjami prawnymi lub grzywnami finansowymi.
Profilaktyka jest lepsza niż leczenie, dlatego większość producentów żywności zwraca dużą uwagę na regularne czyszczenie urządzeń i robi co może, aby zapewnić odpowiednie warunki przy produkcji owoców. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że sposób, w jaki myją swoje urządzenia, bezpośrednio wpływa na finansowy wynik ich działalności. Jak to możliwe?
Związek między czyszczeniem a wynikami finansowymi jest prosty. Im więcej czasu spędzasz na rzeczywistych działaniach produkcyjnych, takich jak sortowanie, pakowanie, etykietowanie czy zamykanie opakowań, tym więcej zarabiasz. Jednocześnie czas poświęcony na wszystkie czynności, które nie przybliżają Cię do finalnego produktu, jest stratą pieniędzy. Na przykład przezbrojenia linii do pakowania borówki, usługi konserwacyjne, awarie, oczekiwanie na części zamienne, zmiany personelu, czyszczenie maszyn itp. – wszystkie te czynności zajmują czas, ale nie dodają żadnej wartości dla kupującego. Oczywiście wymienione zdarzenia są obowiązkowe i nie można ich ot tak pominąć. Jednak czas, jaki na nie poświęcasz, ogranicza twoje zdolności produkcyjne, a tym samym zarobki.
Weźmy pod lupę przykład czyszczenia maszyny do borówek. Doświadczenie naszych klientów pokazuje, że praca z borówkami wymaga codziennego czyszczenia sprzętu ze względu na specyfikę tych owoców. Przejrzałe i miękkie owoce mogą wydzielać soki i plamić wszystkie elementy, na które natrafiają. Ponadto borówki mają woskowy nalot. Z jednej strony, ta specyficzna powłoka jest oczekiwana przez sprzedawców, głównie sieci supermarketów, ponieważ symbolizuje zdrowy, jędrny i naturalny owoc dla końcowych klientów. Z drugiej strony, woskowa powłoka sprawia, że na maszynie pojawia się więcej brudu podczas produkcji. Te zanieczyszczenia mogą powodować wspomniane problemy zdrowotne, a także obniżać wydajność naważarki. Unikając najgorszego scenariusza, wielu producentów i firm pakujących codziennie czyści urządzenia, traktując to jako dobrą praktykę.
Tak więc, jeśli potrzebne jest codzienne czyszczenie maszyny (jedno mycie na 8-godzinnej zmianie), ma duże znaczenie, czy zajmuje to 30 czy 120 minut. W drugim przypadku codziennie tracisz 90 minut cennego czasu, który mógłbyś spędzić na działaniu i zarabianiu pieniędzy. Te 33 godziny (90 minut x 22 dni robocze) miesięcznie można łatwo przeliczyć na wymierne kwoty pieniędzy. Ile opakowań można zapakować w czasie, który teraz spędzasz na obowiązkowym czyszczeniu? Znaczenie szybkiego i płynnego mycia rośnie w czasie sezonu.
Łatwy dostęp do różnych części naważarki znacznie ułatwia regularne czyszczenie maszyny do borówek.
Czas mycia sprzętu do borówek zależy głównie od dwóch czynników. Po pierwsze, są to umiejętności i motywacja twojego personelu – ludzie mogą być w tym kierunku szkoleni lub będą udoskonalać swoje umiejętności w celu przyspieszenia procesu mycia. Drugim czynnikiem jest konstrukcja maszyny do borówek, której nie można zmienić.
Struktura maszyny znacząco wpływa na jej czyszczenie, a oto pięć argumentów, które to potwierdzają.
Przejdźmy od teorii do praktyki i przyjrzyjmy się aspektowi mycia G3 Evolution amerykańskiego producenta A&B Packing Equipment. Ta wszechstronna, precyzyjna i szybka naważarka do owoców oferuje funkcje, które są poza zasięgiem konkurencji. Jedną z głównych zalet G3 Evolution jest tzw. higieniczny design. Co to oznacza?
Inżynierowie A&B Packing Equipment zauważalnie zmodyfikowali swój flagowy produkt. Najnowsza generacja naważrki zyskała solidniejszą konstrukcję – jest łatwiejsza w przezbrajaniu, czyszczeniu i obsłudze w porównaniu do poprzednich wersji. Szafa sterownicza jest zamontowana z boku, co sprawia, że wnętrze maszyny jest bardziej dostępne dla serwisantów i operatorów myjących naważarkę. Dodatkowo poprzeczny przenośnik podający owoce i rama z tacami wibracyjnymi mogą być podniesione, dzięki czemu operator może łatwo dotrzeć ze szmatką do konkretnego elementu urządzenia.
Każdy detal naważarki G3 został dopracowany do perfekcji. Na zdjęciu widać zaokrąglone elementy konstrukcji.
Lepszy dostęp do niektórych części maszyny jest ważny, ale to nie jedyny czynnik w kwestii czyszczenia. Naważarka posiada tace wibracyjne wyposażone w zaokrąglone krawędzie, które ograniczają ilość owoców spadających na podłogę. Ponadto, kluczowe części, które mają kontakt z owocami, są łatwe do zdjęcia (np. pojemniki ważące, podkładki silikonowe, zasłony silikonowe, tace wibracyjne i lejki), dzięki czemu można je szybko i skutecznie wyczyścić bez większego wysiłku.
Mycie G3 Evolution wymaga tylko ciepłej wody i gąbki. Warto dodać, że ta naważarka została wyposażona w kanał z portami dostępowymi, w których biegnie okablowanie. Dzięki temu używanie bieżącej wody podczas mycia jest bezpieczne. Innym aspektem jest delikatne obchodzenie się z borówkami. Konstruktorzy urządzenia zaprojektowali szereg ulepszeń, aby zadbać o te delikatne owoce. Silikonowe kurtyny, podkładki silikonowe w wagach, silikonowy pas dystrybuujący owoce do wag, nowa konstrukcja lejków czy możliwość ustawienia wysokości przenośnika transportującego opakowania — to tylko kilka kwestii, dzięki którym ta naważarka znacząco redukuje ilość uszkodzonych i poobijanych borówek, a tym samym potencjalnych zabrudzeń. Ergonomiczną kropką nad „i” są obłe kształty i zaokrąglone krawędzie ram.
Wszystkie przytoczone przykłady sprawiają, że G3 Evolution jest nowoczesną maszyną do pakowania borówki, która spełnia potrzeby plantatorów i firm pakujących nastawionych na konkretne wyniki. Dzięki skróceniu przestojów związanych z czyszczeniem maszyn, użytkownicy Trójki mogą efektywnie wykorzystać swój czas, zwiększyć ilość finalnych produktów i – w rezultacie – zarobić więcej pieniędzy.
Chcesz sprawdzić, czy zaprezentowana maszyna do ważenia i pakowania jest odpowiednia dla twoich obecnych potrzeb i przyszłych planów produkcyjnych? Wypełnij poniższy formularz i zainwestuj czas w kontakt z doradcą Milbor PMC. Podczas rozmowy z naszym specjalistą wspólnie zastanowicie się, czy i które rozwiązanie z oferty automatycznego pakowania borówek jest adekwatne do twoich potrzeb.
Karolina skontaktuje się z Tobą w ciągu 24h,
aby lepiej poznać Twoje potrzeby
Spersonalizowane linie do pakowania i sortowania
Dostarczamy kompleksowe rozwiązania dostosowane do indywidualnych wymagań naszych klientów. Rozwijamy się i stale poszerzamy ofertę, wchodząc w nowe segmenty na rynku świeżych owoców i warzyw. Pozwól nam zaprojektować wyjątkową linię dla Ciebie.
Pozwól nam zaprojektować specjalną linię produkcyjną dla Ciebie.